A zsibbadás az egyik legfurcsább, legkellemetlenebb érzés, ami ugyan nem jár közvetlen fájdalommal, de amennyiben vissza-visszatér, nagyban megnehezítheti bárki mindennapjait. A zsibbadás egy olyan spontán érzékzavar, amelynek rendkívül sok kiváltó oka lehet, ezért legyen szó láb vagy kéz zsibbadásról, fontos, hogy gyakran jelentkező tünetek esetén mihamarabb szakorvosi segítséget kérjünk. A zsibbadás okának megtalálása elengedhetetlen a pontos diagnózis felállításához, és a tünetek hatékony kezeléséhez.

A zsibbadás bizsergő érzését az ideges valamilyen sérülése, összenyomódása vagy éppen a véráramlás lecsökkenése okozhatja egy adott testrészben. Az esetek nagy százalékában a zsibbadás csupán időlegesen alakul ki a túl sokáig keresztbe tett lábak vagy éppen egy rossz alvási pozíció miatt, és hamar elmúlik. Amennyiben azonban a zsibbadás az általánosan tapasztaltnál hosszabb ideig áll fenn, esetleg rendszeresen kiújul, más keringési vagy idegrendszeri probléma állhat a háttérben, és akár komolyabb betegséget is jelezhet.

Kéz zsibbadás otthoni kezelése?

Ha zsibbadást tapasztalunk, a legvalószínűbb, hogy az adott testrész vérkeringését kell segíteni, így az alábbi módszereket mindenképpen érdemes kipróbálni:

Ha azonban visszatérő a probléma, nem elegendők a házi praktikák – tapasztalt kézsebészhez kell fordulni.

Keringési problémák okozta zsibbadás

Amennyiben a bal kéz zsibbadását tapasztalja, és a tünetek nem múlnak el, mindenképpen fontos szakorvoshoz fordulni, hiszen mindez szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegségeket is jelezhet, ideértve a szívelégtelenséget, érszűkületet vagy éppen szívritmuszavart. Amennyiben a zsibbadást mellkasi fájdalom kíséri, a probléma oka akár szívroham is lehet. A bal kéz zsibbadása mindemellett stroke-ot is jelezhet.

A bal kéz zsibbadása ugyanakkor nemcsak keringési, hanem különböző idegrendszeri problémák kísérőtünete is lehet. Amennyiben a zsibbadás a test egész bal oldalára kiterjed, ideértve a lábat is, a központi idegrendszer vagy a gerincvelő problémájáról lehet szó. Amennyiben csak kar és kéz zsibbadást tapasztalatunk, a gerinc perifériás idegeit kell mindenképpen megvizsgálni.

Idegkárosodás okozta kéz zsibbadás

A zsibbadás sok esetben közvetlenül az idegeket ért sérülések vagy nyomás alá kerülés jele is lehet. Amennyiben a kezet vagy az ujjakat sérülés érte, esetleg gyulladás jelentkezik az ízületekben, zavar keletkezhet az érzékelésben is. Idősebb korban akár a nyakcsigolyák meszesedése is okozhatja a kéz zsibbadását, mivel a csigolyák felületére rakódott mész nyomhatja az egyes ideggyököket. Az idegek ugyanakkor porckorongsérv esetén is becsípődhetnek, ami a végtagokba sugárzó fájdalmat, illetve zsibbadást is okozhat.

Kéz zsibbadás alagút szindróma miatt

A kéz zsibbadását okozhatja az úgynevezett alagutakban, azaz szűk járatokban futó perifériás idegek nyomás alá kerülése is. Amennyiben a kézben és lábban található ínak megduzzadnak, alagút szindróma alakulhat ki, ami érzéskieséssel, érzészavarral, illetve fájdalommal is járhat. Az alagút szindróma gyakori megjelenési formája a kéztőnél, illetve az ujjak tövénél kialakuló duzzanat, illetve zsibbadó és fájdalmas érzet.

Zsibbadás más problémák miatt

A lábak és a kezek zsibbadása sok esetben nem az idegek közvetlen sérülése miatt következik be, hanem más problémák tüneteként jelentkezik. Amennyiben nem következtethetünk a fent említett betegségekre, gyanakodhatunk anyagcserezavarra is, így a kalcium- és magnéziumhiányra, ami kiegyensúlyozott táplálkozással könnyen orvosolható. Komolyabb probléma, ha cukorbetegség, rákos megbetegedések, pajzsmirigyproblémák, vagy éppen idegrendszeri gyulladás okozza a tüneteket, ezért az előjeleket minden esetben komolyan kell venni.

Mikor kell mindenképpen orvoshoz fordulni?

Amennyiben a lábak vagy kezek zsibbadása nem eseti jellegű, hanem gyakran visszatér vagy tartósan nem múlik el, esetleg viszketéssel, fájdalommal vagy érzéketlenséggel is párosul, mindenképpen szükséges szakorvosi vizsgálatra jelentkezni. A vizsgálat keretében pontosan megállapítható a zsibbadási tünetek oka, így kiválasztható a megfelelő kezelés.

Más kézproblémát tapasztal? 27 év szakmai tapasztalatával a hátam mögött hatékonyan segítek, akár alagút szindrómával, akár törések vagy ficamok okozta fájdalmakkal, pattanó ujj okozta bántalmakkal, teniszkönyökkel, ízületi kopásokkal vagy éppen különböző ér-, ideg- vagy ínsérülésekkel küzd.

Vegye fel velem a kapcsolatot, és jelentkezzen be kivizsgálásra az Önnek legmegfelelőbb időpontban!