A pattanó ujj jelensége az egyik leggyakrabban előforduló ínhüvelygyulladás. Elnevezése az ujjak mozgatásakor hallható és fájdalommal járó pattanó hangra utal. Leggyakrabban 40 év feletti nőknél fordul elő, de manapság egyre elterjedtebb a fiatalabbak körében is.

A pattanó ujj anatómiai magyarázata

Az ujjak mozgását segítő inak az ínhüvelyen keresztül futnak át az alkari izmoktól egészen a kézujjakig. A pattanóujj-betegséget a kézen futó inak körüli ínhüvelygyűrűszalag szűkülete, illetve az inak megvastagodása okozza. Ha az inakon csomó képződik vagy amennyiben az ínhüvelygyűrű gyulladás következtében megvastagodik, az inak nem képesek átcsúszni az ínhüvelygyűrűn, így az ujjak mozgatása nehézkes és fájdalmas lesz.

Súlyos esetben az adott ín egyáltalán nem képes áthaladni az ínhüvelyszájadékon, így az ujj a fájdalom miatt és az ín elakadása miatt teljesen merev lesz. A megfelelő kezelés nélkül a gyulladás sajnos további gyulladásokat is eredményezhet, így fokozva a panaszokat, akár mozgásképtelenné téve az ujjakat. Elmondható, hogy a hüvelykujj esetében a végperc behajlítása, más ujjakon az alap és középperc mozgatása okozhat gondot.

Miért alakulhat ki?

A pattanó ujj betegség kialakulása több okra is visszavezethető lehet. A pattanó ujj kialakulhat:

A pattanó ujj tünetei

A leggyakrabban megjelenő első tünet az ujjak tövénél nyomás esetén tapasztalható kisebb fájdalom, valamint duzzanat az ujjak tenyér felőli oldalán. Amikor az ínhüvely megvastagodásával járó duzzanat megnövekszik, a középső ujjperceknél pattanás érzékelhető az ujjak mozgatása esetén.

Bár sok esetben megfigyelhető, hogy ébredés után a reggeli órákban komolyabb fájdalmakat tapasztalnak a betegek, majd később, a nap folyamán a tünetek enyhülnek, hosszú távon, megfelelő kezelés nélkül a tünetek fokozódására számíthatunk.

A pattanó ujj kezelése: egyszerűbb, mint gondolná

A pattanó ujjat okozó ínhüvelygyulladás a betegség különböző stádiumaiban eltérő módon gyógyítható. Amennyiben még korai szakaszban a tünetek alapján sikerül pontos diagnózist felállítani, nem szükséges műtéti beavatkozást végezni. Ebben az esetben elegendő pihentető sínnel rögzíteni az inakat nagyjából 7-10 napig, és gyulladáscsökkentő készítmények segítségével orvosolható a probléma. Ezen kívül alkalmazhatók különböző fizioterápiás eljárások is.

Ha a betegség előrehaladott állapotban van, komoly fájdalmakat okoz, és nehézkessé válik miatta az ujjak mozgatása, a műtéti beavatkozás lehet az ésszerű megoldás. A műtét helyi érzéstelenítéssel, mintegy 1-1,5 cm hosszúságú harántmetszéssel történik. A pattanó ujj műtét során hosszában felhasítjuk az ínhüvelygyűrűt, megszüntetjük a szűkületet, ellenőrizzük az inak szabad mozgását, és csomós bőröltésekkel zárjuk a sebet. A pattanó ujj műtét mindössze 10-15 percet vesz igénybe, mely időtartam magában foglalja a műtéti előkészítést és az érzéstelenítést is.

Újdonság! Újabban metszés nélkül, egy tűszúrásból, minimál invazív módszerrel is megoldható a probléma megfelelő betegcsoport kiválasztásával. Itt nincs vágás, nincs varratszedés, gyorsabb a rehabilitáció, kevesebb kellemetlenség.  

Gyógyulás a műtét után

A pattanóujj-műtét után gyors gyógyulásra lehet számítani. Már a műtétet követő közvetlen időszakban érezhetően jobban mozognak az ujjak, és 8-10 nap után eltávolíthatók a varratok is.

Mire figyeljen műtét után?

A pattanó ujj műtét okozta fájdalom általában 2-3 napon belül múlik el, azonban az ujjak teljes regenerálódása több időt is igénybe vehet. A műtéti fájdalom elmúlása után az ujjakat az orvos utasításait betartva kell tornáztatni, kezdetben csak enyhe terhelésnek kitéve őket. A varratszedés után általában az ujjak normál mértékben terhelhetők, így akár a fizikai munkavégzés is lehetséges. Sikeres műtét után a pattanó ujj betegség miatt tapasztalt mozgászavar és fájdalom teljesen megszűnik. A betegség kiújulása igen ritka.

Felléphetnek szövődmények a műtét után?

Ahogy bármely műtéti beavatkozás esetében, a pattanóujj-műtét után is felléphetnek kisebb szövődmények, ideértve a sebgyógyulással, fertőzéssel vagy idegsérüléssel járó problémákat, ám a komolyabb szövődmények előfordulása ritka. Speciális esetben előfordulhat, hogy a beavatkozás során megsérülnek a környező izmok, inak, idegek, erek vagy éppen csontok. A műtét utáni időszakban különös figyelmet kell fordítani a szokatlan tünetek megjelenésére, és maradéktalanul be kell tartani a higiéniai szabályokat.

Más kézproblémák, alagút szindróma vagy éppen, láb-, csípő- vagy térdfájdalmak esetén fordulna orvoshoz? Keressen minket bizalommal!