…Zsibbadás először a középső és a vagy hüvelykujjban… fájdalom, mely egészen a vállövig húzódhat fel. Hajnali ébredés a kéz ujjainak zsibbadásával. Számítógépen gépeléskor zsibbadás, vezetéskor zsibbadás az érintett kézen… eleinte masszírozásra, rázásra csökken, majd egyre makacsabbul megmarad… A kéz elügyetlenedik, tárgyak kiesnek az ember kezéből…

Ismerős? Ha igen, akkor bizony érdemes utánanézni. A középvonali ideg, vagy nervus medianus – ahogy mi orvosok hívjuk – leszorítás alatt van, amitől az ideg nem érzi jól magát, így Ön sem. Ez vagy csak zsibbadásban jelenik meg, vagy fájdalomban is. Ezt a fájdalmat nehéz kezelni, viszont a fájdalomcsillapítókkal könnyen a nemkívánatos mellékhatásokat tudunk okozni. Carpal tunnel syndroma (CTS) a becsületes neve, vagy csuklótáji alagút szindróma.

 

Carpal tunnel syndroma (CTS) a becsületes neve, vagy csuklótáji alagút szindróma.

Magyarországon a klasszikus feltárásos sebészi eljárás a legelterjedtebb, de létezik endoszkópos, eljárás is.

A legkisebb operatív sértéssel mégis a legújabb, a két tűszúrásos, vágás nélküli  idegfelszabadítás jár. Egyedülálló , minimál invazív módszer, melynek az előnye a leggyorsabb felépülés, legkevesebb fájdalom.

Mi az alagút szindróma (CTS)?

Tudjon meg többet az alagút szindróma jeleiről és tüneteiről

Az alagút szindróma akkor fordul elő, amikor a csuklóban lévő alagútban összenyomódik a medianus ideg. Ennek eredménye a fájdalom, zsibbadás és a kéz, valamint az ujjak korlátozott mozgása. Ez nagyban tudja befolyásolni a nyugodt éjszakai alvást is. Ez nagyon sok embert érint, leggyakrabban azokat, akik ismétlődő mozdulatokat végeznek a kezükkel.

Egyéb kockázati tényezők lehetnek még a törések és sérülések, cukorbetegség és a rheumatoid arthritis. A rendellenesség világszerte emberek millióit érinti. Ha nem kezelik, a kéz izmai lesorvadnak és ez gyakran visszafordíthatatlanná válik.

Mikor gondoljunk sebészéti megoldásra?

Ha a normális napi aktivitiást vagy a munkáját vagy pihenését befolyásolja.

A CTS tünetei

Ne szenvedjen az alagút szindrómától. Ha a CTS tüneteit tapasztalja, akkor az általam alkalmazott, minimálisan invazív sebészeti technikával megoldhatjuk problémáját. Tudjon meg többet arról, hogy ma visszatérhet az életéhez.

1. FÁJDALOM ÉS ZSIBBADÁS

Az emberek gyakran úgy érzik, égő, bizsergő, vagy zsibbadó érzés van a kezükben és a csuklójukban, különösen éjszaka, vagy ébredés után, reggel.

2. GYENGESÉG

Sokan gyengeséget tapasztalnak a kezükben és az ujjaikban, ami problémákat okozhat a tárgyak felemelése vagy megtartása közben.

3. ZAVART ALVÁS

Sokan gyakran felébrednek éjszaka, úgy érezve, hogy „meg kell rázni” a kezüket.

Forradalmian új megoldás a csuklótáji alagút szindrómára

Az általam használt technológia egy ultra-minimálisan invazív eljárás, amely nem igényel sebészeti bemetszést, és ennek eredményeként a legtöbb ember 1-2 nap alatt visszatér a munkába. A technika rendkívül hatékonynak bizonyult – több mint 2000 esetben eredményezett következetesen sikeres eredményeket.

Hogyan működik?

Mint minden módszer ez is azon alapszik, hogy a kéztőcsatornát lezáró szalagot átvágjuk, ezzel nagyobb teret biztosítunk annak tartalmának és csökkentjük az idegre ható nyomást.

Egyszerűen jobb módszer a kéztőszalag átvágására

Ahelyett, hogy a kéz és a csukló feltárásra kerülne, hogy hogy el lehessen végezni a szalag átvágását, az általam használt ultrahang technológia egy teljesen egyszerű, gyors és hatékony eljárást takar. Egy fonalat  fűzünk át a kéztőcsatornán át két szúráson keresztül, majd a cérnával kíméletesen átvágjuk a csuklószalagot.  Csak két kis szúrást jelent be- és kilépési pontként.

Nem károsít szövetet vagy az idegeket.

A technológia biztosítja, hogy a beavatkozás csak a fonal hurkon belüli  történjen anélkül, hogy a szomszédos szöveteket vagy idegeket károsítaná.

NINCS BEMETSZÉS

Az eljárás ultra-minimálisan invazív, és nem igényel sebészeti bemetszést vagy öltést. Ez a megközelítés sokkal gyorsabb helyreállítást tesz lehetővé.

ULTRAHANG TECHNOLÓGIA

Az egész eljárást ultrahang vezérelten végezzük, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy mindent lássanak a bőr alatt a bőr megnyitása nélkül, jelentősen csökkentve az idegkárosodás kockázatát.

BIZTONSÁGOS ÉS HATÉKONY

Az eljárást kifejezetten a szalag elvágására és a szomszédos szövetek károsodásának elkerülésére tervezték. Több mint 2000 elvégzett eljárással bebizonyosodott, hogy biztonságos és hatékony.

A választás egyszerű.

Az alagút szindróma hagyományos műtéti kezelése viszonylag hosszú gyógyulási idővel és fájdalommal jár, valamint nagy az idegkárosodás kockázata. Az emberek bele kell, hogy törődjenek az alagút szindrómával járó fájdalomba, és meg kellett találniuk a módját, hogy átlagosan egy hónapot távol tudjanak lenni a munkájuktól a felépülésük érdekében. Az általam használt technológia forradalmi megoldást kínál, amely lehetővé teszi, hogy minimálisra csökkent fájdalom mellett, 1-2 nap elteltével visszatérjen élete a megszokott kerékvágásba.

Vegye fel velem a kapcsolatot, az idő most kimondottan számít!

Az alagút szindróma egyéb fajtái

Kéztő alagút szindróma (carpalis alagút szindróma)

Ez az alagút szindróma leggyakrabban előforduló fajtája – sok esetben magát az alagút szindrómát kizárólag ezzel a típussal azonosítják, noha a betegség más testtájon is kialakulhat. A kéztő alagút szindróma esetén a csuklótájon futó idegcsatornában alakul ki az idegre ható nyomás, amely kéz zsibbadást, kézgyengeséget, érzékvesztést vagy fájdalmat is okozhat. A tünetek gyakran koncentrálódhatnak a hüvelykujjra, illetve a hüvelykujjpárnára is. Gyakran panaszolnak az ebben szenvedő betegek égő nyilalló fájdalomról, mely első sorban éjjel – hajnalban jelentkezik.

Alkari alagút szindróma (pronator szindróma – interosseus anterior syndroma)

Az alkari alagút szindróma tünetei hasonlóak a kéztő alagút szindróma esetében tapasztalt fájdalmakhoz, azonban ilyen esetben a kellemetlenségek oka nem a csuklótő, hanem az alkar idegeinek megnyomódása. A tünetek a nap folyamán változhatnak, a beteg ébredéskor gyakran csak zsibbadást érzékel, azonban később nagyobb fájdalom is kialakulhat. Érdekes, hogy az írás közben izomgörcsöt panaszolnak a betegek, valamint széteső írásképet lehet látni.

Orsócsonti alagút szindróma (radiális alagút szindróma – supinator alagút szindróma)

Ennél az alagút szindróma típusnál az orsócsonti ideg érintett, így okozva fájdalmat az alkarban, illetve a kézfejekben. A tünetek között lehet izomgyengeség, a kézfejben, a könyökben, a könyök alatt vagy a csuklóban jelentkező fájdalom, illetve a könyök érzékenysége. A radiális alagút szindróma esetén gyakran előfordul, hogy a beteg hajlamos kerülni a csukló behajlítását, illetve nehézkesnek érzi a tárgyak megemelését, megfogását.

Könyök alagút szindróma (cubitalis alagút szindróma)

Ilyen esetben a könyéki vagy más néven ulnáris alagútban található ideg nyomódik meg, ami gyulladást és komoly fájdalmakat okozhat. Tünetei nem csak a könyökben, de a nyakban és az ujjakban is érzékelhetőek. A cubitalis alagút szindróma kialakulhat sérülések vagy a könyök túlzott igénybevétele, nehéz dogok gyakori emelése folytán is.

Szárkapcscsonti alagút szindróma

Alagút szindróma nem csak a kézen vagy a könyöknél, de akár a lábon is előfordulhat. Az egyik leggyakoribb, amikor a kéz idegeihez hasonlóan a szárkapocsideg nyomódik meg, így okozva érzékvesztést, zsibbadást, fájdalmat, illetve különböző járásproblémákat.

Lábtő alagút szindróma

Akárcsak a kéztő esetében, a lábtőnél is kialakulhat alagút szindróma. Ez a típus leggyakrabban akkor jelentkezhet, amennyiben a lábtőalagúton keresztülhaladó sípcsonti ideg valamilyen okból leszorítás alá kerül vagy sérül. Tünetei között szerepel a zsibbadás, a nyilalló fájdalom, illetve égető érzés a bokában vagy a lábban.