A térdprotézis műtét a második leggyakrabban végzett nagyízületi ortopéd sebészeti eljárás világszerte. Megoldást jelent a térdízület elhasználódása vagy sérülése által okozott térdízületi porckopásra, ami komoly fájdalmakkal és mozgásnehezítettséggel, mozgásbeszűküléssel jár. A fájdalmas térdpanaszok komoly akadályt jelentenek a mindennapi életben, sok esetben a sarki kisboltban való bevásárlás is lehetetlennek tűnik miattuk. A térdprotézis beültetés azonban végleges megoldást nyújthat – ráadásul napjainkban igazi sikerműtétnek számít!

Milyen a jó térdprotézis?

A jó térdprotézis fő jellemzője, hogy megszünteti a térdfájdalmat, ami a műtéti beavatkozást indukálta. Legtöbb esetben térdízületi porckopás miatt merül fel a térdprotézis beültetés lehetősége, ami végső megoldást jelent az akár évek óta fájdalmas panaszt okozó térd degenerációra. A jól megválasztott, megfelelően beültetett és rehabilitált térdprotézissel a páciens újra fájdalmatlan életet élhet, hódolhat olyan régi és új hobbiknak, mint a kirándulás, sportolás, tánc, utazás stb. A jó térdprotézis visszaadja a betegnek a mozgás örömét, fájdalmatlanságát és szabadságát.

A térd felépítéséről

A térd szerepe a szabad mozgásban kulcsfontosságú. Ugyanakkor egy nagyon bonyolult és összetett ízületről van szó, ami nap mint nap komoly terhelésnek van kitéve. A térd fájdalma az egyik leggyakoribb ortopédiai panasz, hátterében több ok is állhat. A krónikus térdfájdalom legtöbb esetben a térdízületi porckopás következménye. A probléma megértéséhez érdemes tisztázni a térd anatómiai felépítését.

A térdízület a combcsont és a lábszár csatlakozását és megfelelő mozgását biztosítja. Az ízület részei: a combcsont testtávoli vége, a lábszárcsont testközeli vége, a térdkalács (orvosi nevén patella), a keresztszalagok és az oldalszalagok, a meniscusok (félhold alakú gyűrűporcok), ínak, az ízületi tok, valamint a csontok ízfelszínén található üvegporc.

Fokozott terhelés, sérülés vagy egyéb okok következtében a térdízületi porcok felpuhulhatnak, ami a kopás első fázisa. Már ez a fázis is fájdalmat okoz a térdben, a porckopás előrehaladása pedig a panaszok fokozódásával jár.

Mikor van szükség térdprotézis beültetésre?

Térdprotézis beültetésre akkor van szükség, amikor a térdízületi porc olyan mértékben elkopott vagy károsodott, hogy mindennapi, erőteljes fájdalmat okoz a beteg számára. Sok esetben a fájdalmas panaszok ellen a fájdalomcsillapító is hatástalan, csökken a térd mozgásterjedelme és a beteg járóképessége is. Ez jelentős negatív hatással van az életminőségre, hiszen a fájdalom minden tevékenységet megkeserít vagy akár ellehetetlenít. A betegek számára gyakorlatilag lehetetlen feladat a lépcsőzés, gyötrelmet okoz a séta, és sok esetben saját maguk ellátáshoz is segítséget kénytelenek kérni. Ilyenkor a térdprotézis beültetés jelent megoldást, mellyel a beteg újra visszanyerheti korábbi mozgásképességét és elfelejtheti a mindennapos gyötrő térdfájdalmat.

A térdízületi porckopás okai

A térdprotézis beültetés szükségességének hátterében leggyakrabban térdízületi porckopás, azaz artrózis áll. Tévhit, hogy ez kizárólag az idősebb korosztály betegsége, napjainkban egyre több fiatalabb beteg jelentkezik ilyen problémával. A porckopás azt jelenti, hogy a térdízületet alkotó csontok ízfelszínén található üvegporc – ami segíti a térd mozgását és elnyeli a csontok súrlódását – valamilyen okból elvékonyodik, majd akár kilyukad, vagy teljesen elkopik. Ez esetben mozgás közben csont a csonton súrlódik, ami kifejezett, erőteljes fájdalommal jár és a térdízület gyulladását is okozhatja.

A térdízületi porckopás kialakulásának több oka lehet. Leggyakoribb a primer artrózis, amikor nincs különösebb oka a porckopásnak, csupán a szervezet öregedési folyamata váltja ki. Szekunder artrózis esetén a porckopást egy korábbi sérülés, trauma, műtét, fokozott terhelés vagy reumatikus gyulladás idézi elő.

A térdízületi porckopás tünetei

A térdízületi porckopás fő tünete az erős térdfájdalom, ami kezdetben jellemzően pihenés, vagy hosszabb egyhelyben tartózkodás után jelentkezik és bemozgatás után csökken. Terhelésre azonban újra intenzíven megjelenik. A porc kopása a térdízületben gyulladást generálhat, ami nyomásérzékeny, piros duzzanattal jár, és tovább fokozza a degeneratív folyamatot. Ezek mellett a térd mozgástartománya is csökken, valamint beszűkül a beteg járótávolsága is. Előrehaladott esetben az izmok sorvadása és az érintett végtag rövidülése is előfordul.

A térdprotézisek fajtái

A térdízületi porckopás mértékétől és elhelyezkedésétől függően többféle típusú térdprotézis alkalmazható. A legmegfelelőbb típus és műtéti eljárás kiválasztása alapos vizsgálat alapján az ortopéd sebész szakorvos feladata.

Patellofemoralis protézis

Ezt a fajta térdprotézist ritkább esetekben alkalmazzuk, amikor a porckopás csak a térdkalács és a combcsont közötti ízfelszínt érinti. Ez azért fordul elő ritkán, mert a sípcsont-combcsont közötti porc jellemzően nagyobb terhelésnek van kitéve a mozgás során, mint a térdkalács és a combcsont közötti porc, így nem túl gyakori, hogy ez a rész önmagában kopik el. Amikor mégis így történik, akkor a patellofemoralis protézis műtét a legjobb megoldás, hiszen az egészséges ízületi porcfelszínt szükségtelen kicserélni.

Félprotézis, más néven szánkóprotézis vagy unicondyler

Abban az esetben, amikor a térdízület egyik oldalára korlátozódik a porckopás, de a másik oldal egészséges marad, félprotézis beültetése jön szóba. Jellemzően a térd belső, mediális oldalán jelentkezik féloldali porckopás, ami a külső oldalt nem érinti. Gyakran alkalmazott protézis típus, azonban nem ajánlott túlsúlyos páciensek esetén, illetve amikor a porckopás jelentős mozgásbeszűkülést okoz, vagy komolyabb térdízületi deformitás áll fenn.

Totál térdízületi endoprotézis

Több területet érintő vagy előrehaladott porckopás esetén, valamint nagy térdízületi tengelyeltérés mellett teljes térdprotézis beültetése javasolt. Ez esetben a térdízületben található károsodott ízfelszínek és porc maradványok eltávolításra kerülnek mind a combcsont, mind a lábszárcsont érintett részén. Egy speciális vágósablon segítségével kialakításra kerül a protézis helye, melyet nagy pontossággal igazítunk és rögzítünk a megfelelő pozícióba. A totál térdprotézis egy teljes ízületi implantátum, ami pótolja a combcsont és a lábszárcsont végét, valamint a köztük lévő üvegporcot is. A precíz illesztésnek és beállításnak nagy szerepe van a minél természetesebb funkcionális eredmény elérésében.

A protézis rögzítés módjai

A csípőprotézis[1] hez hasonlóan térdprotézis esetén is kétféle rögzítési mód lehetséges:

  1. A ragasztóval, azaz cementtel rögzülő térdprotézis alkalmazása a standard és elterjedtebb módszer, melynek nagy előnye, hogy az ízület a műtét után hamarabb terhelhető. Az alkalmazott csontcement hatására a protézis gyorsan rögzül.
  1. A cement nélkül rögzülő térdprotézis elsősorban a fiatalabb betegek számára ajánlott, akik jó csont- és izom állománnyal rendelkeznek. A cement nélküli protézis kialakítása speciális: felszíne úgy van kialakítva, hogy arra rá nőjön a csont. A cement nélkül rögzülő protézis előnye a hosszabb élettartam és a kevesebb csontvesztés.

A legmegfelelőbb térdprotézis kiválasztása alapos ortopédiai és képalkotó vizsgálatok, valamint figyelmes konzultáció alapján az ortopéd szakorvos feladata. Minden esetben az adott beteg csont- és szalagrendszerének legmegfelelőbb módszert javasoljuk a legjobb gyógyulás érdekében.

Mi történik a műtét során?

A műtét nulladik lépése a tervezés. Ennek alapja az alapos ortopédiai kivizsgálás és a figyelmes konzultáció, valamint a képalkotó diagnosztikai leletek és a műtétet megelőző protokoll szerinti vizsgálatok eredményei. Így a páciens számára legmegfelelőbb protézisrendszer, rögzítési mód és eljárás típus is meghatározásra kerül.

A műtét természetesen kórházi körülmények között zajlik, altatásban vagy gerincérzéstelenítésben, az aneszteziológus javaslata alapján. A műtőasztalon a páciens háton fekszik, az operálandó láb pedig a műtét fázisától függően nyújtva, vagy derékszögben hajlítva van. A műtét előtt, alatt és után vérzéscsillapító és fájdalomcsillapító gyógyszeres kezelést alkalmazunk.

A térdprotézis műtét menetét és lépéseit nagyban meghatározza a protézis fajtája és az eljárás típusa. A hagyományos eljárás mellett minimál invazív térdprotézis beültetést is végzek, mely normál testsúly esetén, komplikációmentes körülmények között kiválóan alkalmazható, és jelentősen felgyorsítja a gyógyulást. A minimál invazív eljárás esetén kisebb bemetszéssel és lágyrész kímélő technikával végezzük el a műtétet, így a sebgyógyulási idő jóval rövidebb. A minimál invazív eljárás azonban nem minden esetben alkalmazható, ennek megítélése az ortopéd sebész szakorvos hatásköre.

Hogyan készüljön fel a térdprotézis műtétre?

A térdprotézis beültetés komoly sebészeti beavatkozás, melyre célszerű előre felkészíteni a szervezetet, hogy a műtét utáni rehabilitáció a lehető legzökkenőmentesebben és leghatékonyabban történhessen. A felkészítő gyógytorna gyakorlatok betanulása és rendszeres végzése kifejezetten ajánlott minden esetben. Nagyfokú fájdalom esetén is, mivel a gyógytornász mindig a beteg állapotához igazítja a tornát. Emellett fontos hangsúlyt fektetni az általános egészségi állapotra: minél egészségesebben és változatosabban étkezni, sok folyadékot fogyasztani, figyelni a vércukorszintre és kerülni a dohányzást. A testsúly szintén nagyon fontos tényező ilyenkor. A túlsúly ugyanis komoly szövődmények kockázatát jelenti, így a térdprotézis beültetés csak 35-ös BMI index (testtömeg index) alatt végezhető el. Túlsúly esetén tehát kifejezett diéta és testsúlycsökkentés szükséges.

A műtétre való felkészülés része a protokoll szerint előírt vizsgálatokon való részvétel (aneszteziológiai konzultáció, laborvizsgálat, góckutatás) is. Emellett pedig fontos előre felkészülni a műtét utáni hazaérkezésre és otthoni lábadozásra a szükséges segédeszközök beszerzésével.

Mi várható a műtét után?

A műtét után komplikációmentes esetben 3 éjszakát szükséges a kórházban tölteni. A műtét másnapján gyógytornász segítségével és könyökmankóval a beteg feláll és néhány lépést sétálhat. A műtét utáni rehabilitációs gyógytorna már ekkor elkezdődik. A gyógytornász megtanítja a segédeszközök használatát és az önellátás térdkímélő módszerét, valamint az első gyakorlatokat, amivel az operált térd erősíthető. A gyógytorna mindennapos végzésének a műtét utáni első 3 hónapban kulcsszerepe van a gyógyulásban.

A műtét után sebfájdalomra kell számítani, ami minden páciensnél eltérő mértékben és időtávban jelentkezhet. Ennek csillapítása céljából fájdalomcsillapító gyógyszer alkalmazandó. Varratszedés a műtét után két héttel, kontroll vizsgálat a műtét után hat héttel szükséges. A hat hetes kontrollon röntgenvizsgálattal ellenőrizzük a beültetett protézis állapotát. Ezután a segédeszköz használata általában elhagyható.

A műtéti seb gyógyulása és az izmok regenerációja után a térdfájdalom megszűnése és a térd szabad mozgatása, teljes terhelése várható. Aktív sporttevékenység a műtét után fél évvel kezdhető. A gyógytorna rendszeres végzése, valamint a javasolt rehabilitációs és térderősítő mozgások (szobakerékpározás, úszás) hosszú távon továbbra is javasolt.

Mikor mondhatjuk, hogy sikeres volt a térdprotézis műtét?

A térdprotézis műtét végső sikere a hatodik héten történő kontroll alkalmával bizonyosodik be, amikor szakorvosi vizsgálat és röntgen vizsgálat is történik. A röntgenfelvételen jól látható, hogy a protézis megfelelően rögzült, nem mozdult el, a vizsgálat során pedig a térd mozgástartományának, és a beteg állapotának felmérése történik. A rehabilitációs program megfelelő betartása mellett, a kontroll után szakorvosi javaslatra jellemzően elhagyható a járáshoz használt segédeszköz. A sikeres műtét következménye, hogy térdprotézissel a beteg elfelejtheti a korábbi kínzó és korlátozó térdfájdalmat, és újra visszatérhet az aktív és szabad életéhez.

Térdfájdalom esetén, vagy térdprotézis beültetéssel kapcsolatos konzultáció céljából keresse bizalommal ortopédiai magánrendelésemet Budapesten vagy Pécsett!

Foglaljon időpontot, vagy írja meg panaszát az alábbi űrlapon keresztül!