A csípőprotézis műtét világszerte a leggyakoribb nagyízületi ortopéd sebészeti beavatkozás, amely során az eredeti, kopott, sérült vagy károsodott csípőízület eltávolításra kerül, és helyette egy új, művi protézis kerül beültetésre. A műtét célja, hogy a beavatkozást indikáló fájdalmas panaszok és mozgásbeszűkülés teljesen megszűnjön, és a rehabilitáció után a beteg visszatérhessen a korábbi fájdalommentes életviteléhez, tevékenységéhez. A legjobb műtéti eredmény érdekében a legmodernebb minimál invazív és izomátvágás nélküli műtéti eljárást alkalmazom.

Milyen a jó csípőprotézis?

A jó csípőprotézis fő jellemzője, hogy problémamentes: fájdalommentes mozgást biztosít a páciens számára hosszú távon. Ennek elérése érdekében három alapvető fontosságú tételnek szükséges megvalósulnia:

  1. A protézis minősége – Az elmúlt évtizedek technológiai újításainak következtében napjainkban kifejezetten strapabíró, kopásálló protézis implantátum rendszerek állnak rendelkezésre, melyeket a szervezet könnyen befogad. Így a beültetett protézis élettartama is legalább 15-20 évre várható.
  2. A szakorvos tapasztalata és tudása – Csípőprotézis műtét esetén egy komoly és alapos felkészültséget igénylő sebészeti beavatkozásról van szó. Ezért kulcsfontosságú, hogy az operációt olyan szakorvos végezze, aki nagy tapasztalattal rendelkezik, és akiben a beteg is teljes mértékben megbízik.
  3. Az egyénileg legmegfelelőbb csípőprotézis alkalmazása – Az egyedi anatómiai adottságoknak, a csontállomány minőségének, a beteg fizikai állapotának és korának megfelelően szükséges kiválasztani a beültetésre kerülő protézist. Elsőként az implantátum fajtáját és méreteit, majd a szárhosszt és a protézis anyagát szükséges meghatározni.

A csípőprotézisek fajtái

A térdprotézis[1] hez hasonlóan a csípőprotéziseket is két csoportba oszthatjuk, a rögzítés módja alapján:

  1. A ragasztóval, azaz cementtel rögzülő csípőprotézis alkalmazása a standard eljárás, az idősebb korosztály számára leggyakrabban ezt a fajta csípőprotézist javasoljuk. Előnye, hogy az ízület a műtét után azonnal stabillá válik a ragasztónak köszönhetően, így nagyon gyorsan újra teljes testsúllyal terhelhető az érintett végtag.
  2. A cement nélkül rögzülő csípőprotézist elsősorban a fiatalabb (65 év alatti) betegek számára fejlesztették ki, manapság azonban egyre gyakrabban alkalmazzuk az idősebb korosztályban is. Ezt legfőképp a páciens fizikális egészségi állapota és csontminősége befolyásolja. A cement nélkül rögzülő protézis előnye a hosszabb élettartam és a kevesebb csontvesztés.

A legmegfelelőbb csípőprotézis kiválasztása alapos ortopédiai és képalkotó vizsgálatok, valamint figyelmes konzultáció alapján a szakorvos feladata. Ez a csípőprotézis műtét tervezésének egyik első lépése.

Mikor van szükség csípőprotézisre?

A csípőprotézis műtét lehetősége legtöbb esetben a csípőízület degeneratív elváltozása (kopása) okán jön szóba. Ezen kívül combnyaktörés, combfej elhalás vagy a csípőízületet érintő erőteljes trauma esetén alkalmazzuk. A csípőprotézis műtét igazi sikerműtétnek számít az ortopéd sebészeti beavatkozások körében.

A csípőízületi coxarthrosis, vagyis porckopás kialakulásának számos oka lehet, azonban minden esetben komoly fájdalom kíséri. A porckopás kezdetben konzervatív terápiával, például gyógyszerrel, injekciós kezeléssel, gyógytornával, porcerősítő készítményekkel is kezelhető. Egy adott szint után azonban a konzervatív módszerek már hatástalanok, és az ízületi fájdalom is komoly mozgásbeszűkülést okoz. Ilyenkor van szükség csípőprotézis beültetésre, ami a betegek életében nagy – pozitív – változást hoz. A sikeres csípőprotézis műtét után, természetesen a megfelelő rehabilitációt követően, a csípőkopás okozta fájdalom teljesen megszűnik, és a beteg újra visszatérhet a mindennapi tevékenységeihez. A műtéttől sokan félnek, és az aggodalmak miatt halogatják a beavatkozást, ez azonban csak a fájdalmas panaszok elhúzódását és fokozódását okozza. Amennyiben a szakorvos a vizsgálatok alapján csípőprotézis beültetést javasol, a műtétet érdemes mielőbb elvégeztetni. A döntést természetesen minden esetben a beteg hozza meg, ebben segítségére lehet a családja, valamint maga a szakorvosa is.

Hogyan zajlik a protézis műtét?

A csípőprotézis beültetés kórházi körülmények között zajlik, altatásban vagy érzéstelenítésben. A legjobb eredmény és a leggyorsabb gyógyulás érdekében elülső feltárással, minimál invazív műtéti technikát alkalmazva történik a protézis beültetése. Ez azt jelenti, hogy a combizomzat átvágása nélkül, izom- és lágyrész kímélő módszerrel dolgozunk. A műtét során eltávolításra kerül a csípőízület elkopott vápa része, valamint a combcsontfej. A megfelelően kiválasztott protézis implantátum részeit az ortopéd sebész szakorvos sorban a megfelelő helyre pozícionálja és rögzíti. A műtétet aneszteziológus szakorvos is végig kíséri. A minimál invazív technikával ellátott betegek már a műtét napján, a beavatkozás után 6-8 órával gyógytornász segítségével felkelhetnek az ágyból. Ilyenkor mankó segítségével egy rövid sétát is tesznek a folyosón. A műtét után 3 éjszaka kórházi tartózkodással kell számolni – amennyiben nem merül fel komplikáció, ezután a beteg otthonában lábadozhat.

Hogyan készüljön fel a műtétre?

A műtét sikerének egyik alapeleme a felkészülés. Érdemes minél többet megtudni a csípőprotézis beültetés részleteiről, ebben a szakorvos van a beteg segítségére. Az operáció előtt egy vizsgálati protokoll kötelező, amely során a páciens belszervi vizsgálata történik, valamint tisztázásra kerül, hogy alkalmas-e a tervezett műtétre. Érdemes már a beavatkozás előtt elkezdeni a gyógytornát is, speciális felkészítő gyakorlatokkal. Túlsúly esetén diéta javasolt a műtét kockázatainak csökkentése és a könnyebb rehabilitáció érdekében. Normál testsúly esetén szintén érdemes az étkezésre odafigyelni, a hangsúly az egészséges és változatos ételek fogyasztásán, és a megfelelő mennyiségű folyadék (víz – min. 2,5 liter/nap) bevitelén van. A dohányzás mellőzése szintén erősen ajánlott. A rehabilitációs időszakban szükséges segédeszközök (pl.: WC magasító, mankó) beszerzése és használatuk megtanulása szintén a felkészülés része.

Mi várható a protézis műtét után?

A minimál invazív csípőprotézis műtét másnapján a beteg a gyógytornász segítségével megkezdi az érintett végtag terhelését és tornáztatását. Fájdalomcsillapító, véralvadásgátló és antibiotikumos kezelés az első napokban alkalmazandó, a szakorvos előírásának megfelelően. 3 nap komplikációmentes kórházi tartózkodás után a beteg otthonába távozhat. Az otthoni lábadozás előfeltétele a szakorvosi előírások szigorú betartása. A rehabilitáció kulcsfontosságú a műtét sikeréhez. Varratszedésre a műtét után két héttel kerül sor. A csípőprotézis beültetés után az első hetekben könyökmankó használandó, ennek fokozatos elhagyása a gyógytornász és a szakorvos javaslata alapján a 6. hét után történik. Megfelelő rehabilitáció esetén a műtét után három hónappal a beteg teljesen gyógyult, és fájdalommentesen, segédeszköz nélkül közlekedik, autót vezethet és sportolhat is.

Mikor mondhatjuk, hogy sikeres egy csípőprotézis műtét?

A csípőprotézis műtét végső sikere a hatodik héten történő kontroll alkalmával bizonyosodik be. Ilyenkor a szakorvosi vizsgálat mellett egy röntgenfelvétel is készül, melyen látható, hogy a protézis megfelelően rögzült, nem mozdult el, és a páciens is panaszmentes. A sikeres műtét következménye, hogy a korábbi csípőízületi porckopás által okozott erős fájdalom és mozgásbeszűkülés már csak rossz emlék a páciens számára. Csípőprotézissel újra visszatérhet a korábbi aktív életéhez, és élvezheti a szabad mozgás lehetőségeit.

Csípőtáji fájdalmas panaszok esetén, vagy csípőprotézis beültetéssel kapcsolatos konzultáció céljából keresse bizalommal ortopédiai magánrendelésemet Budapesten vagy Pécsett!

Foglaljon időpontot, vagy írja meg panaszát az alábbi űrlapon keresztül!